Caféer

Odla lokalt till lantcaféet

Midsommar, Ikea och jantelagen. Det är några av de saker som utbytesstudenter och turister ofta redan känner till när de första gången landar i vårt avlånga land. En annan sak är fikakulturen. Vi gillar att fika i Sverige, och större delen av världen vet om det. Om du har lyxen att driva ett café ute på landet med en fin trädgård, är möjligheten att maximera myskänslan stor. Här är några tips på hur du kommer i gång med en mysig och lönsam caféträdgård som drivs av lokala produkter.

Utför förarbetet enkelt och snabbt

Som caféägare på landet vill du fokusera på lokala produkter och ingredienser i så stor mån som det är möjligt. Utrustning för grävning av rabatter och liknande kan du beställa på Rembutiken.se online. Köp in gräsklippare, spadar, maskiner och allt annat du kan tänkas behöva på rembutiken.se så prisvärt som möjligt. Men övriga investeringar bör sedan ske lokalt. Anlita gärna någon lokal trädgårdsanläggare om du inte vill eller har möjlighet att göra det själv. Det finns massor av fördelar med detta:

  • Du utvecklar starka samarbeten med lokala bönder, byggföretag och andra organisationer
  • Du marknadsför dig som ett café som värnar om både miljö, matkvalitet och det lokala näringslivet
  • Du får troligtvis lägre inköpspriser
  • Dina kunder är troligtvis villiga att betala lite mer för lokala ingredienser
  • Du har lättare att få bygglov och annat som rör kommunikation med kommun och myndigheter

Ju mer lokalt – desto bättre lönsamhet

Säg att du vill sälja en klassisk skinkfralla. Om du då har samarbete med bönder runtomkring dig kan du få smör, mjöl till bröd, ost och skinka från en välrenommerad grisuppfödare. Sallad kan du odla själv, kanske mixa in lite rödbetsblast och morotsblast som du odlar i trädgården. Att dina kunder sedan kan sitta ute och titta på dina odlingar och konkret se var maten kommer ifrån – det är vägen till ett lyckat café.