Caféer

Hälsosam fika med surdeg

Surdegsbröd är inget nytt påfund men har under de senaste åren fått ett rejält uppsving och rent av blivit trendigt. Har du provat det än, på café eller hemma i köket? Vad är surdeg egentligen? Och Är Surdegsknäckebröd nyttigt? I denna artikel får du reda på mer.

Vad är surdeg?

Surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Dessa finns naturligt i spannmålet som brödet bakas på. Det enda som behövs för en surdeg är mjöl, vatten och salt. Själva surdegen ska sättas cirka en vecka innan brödet ska bakas. Under den veckan jäser degen och bildar mängder av mjölksyrabakterier. Surdegen fungerar sedan som jäsämne för själva bröddegen när det är dags att baka. Att baka surdegsbröd kräver med andra ord lite planering men är ganska enkelt att genomföra.

En hälsosam kombination

Enkelt att baka alltså, men Är Surdegsknäckebröd nyttigt?. Ja, både mjukt och hårt surdegsbröd som är bakat på fullkornsmjöl är extra nyttigt och ger dubbla hälsofördelar. Surdegen i sig har ett lågt ph-värde och ger en jämnare blodsockerkurva, medan fullkorn innehåller många näringsämnen som kan förebygga diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Kombinationen av surdeg och fullkorn är också bra, eftersom det i surdeg bildas ett enzym som gör att kroppen kan ta upp fullkornets näringsämnen i högre utsträckning. Det finns alltså flera skäl att prova surdeg, oavsett om du vill fika på café eller om du vill prova ett recept att baka själv hemma.

Ett syrligt bröd med bra hållbarhet

Surdegsbröd har en syrlig doft och smak som blivit väldigt populär. Det kan bakas både som mjukt och hårt bröd, där båda har längre hållbarhet än bröd som inte är bakat på surdeg. Den goda smaken i kombination med bra hållbarhet och hälsovinster har gjort surdegsbrödet trendigt och du kan ofta hitta flera olika varianter av surdegsbröd såväl på caféer som i livsmedelsbutiker.