Caféer

Jobba på café

Att jobba på café är ett bra sätt att få arbeta med människor och i närheten av fika och kaffe. För många kan ett arbete på ett café vara det första jobbet de har och är därmed deras första fot in i arbetslivet. Om du tycker att cafébranschen känns lockande kan det här inlägget vara intressant för dig. I det här inlägget kommer du att få några exempel på ett par yrkestitlar som arbetar på café på olika sätt.

Cafébiträde

Som cafébiträde är du ansiktet utåt för det café du arbetar på. Arbetsuppgifterna kan variera men några vanliga arbetsuppgifter kan till exempel vara att stå i kassan, städa och göra fint i caféet och helt enkelt finnas där för kunderna. Ibland kan man få hjälpa till att förbereda enklare maträtter. Det krävs ingen särskild utbildning för att börja jobba som cafébiträde och oftast får du lära dig allt det du behöver på plats.

Barista

Ett annat sätt att arbeta på ett café är som barista. En barista står för drycken som serveras på cafét och behöver därför besitta en del kunskaper för att kunna förbereda dryckerna som finns på menyn. Du behöver ingen speciell utbildning för att börja jobba som barista eftersom utbildningen oftast sker på plats.

Konditor

Om du inte vill jobba i kassan och bland kunder men älskar att baka kan det vara en bra idé för dig att bli konditor. En konditors arbetsuppgifter går ut på att baka och förbereda fikabröd och bakelser inför försäljning. Till skillnad från de tidigare yrkena vi nämnde så behöver du ha en utbildning för att kunna börja arbeta som konditor. Du kan börja redan på gymnasiet genom att gå livsmedelsprogrammet.