Caféer

Om caféer

Att besöka ett café så ofta man har möjlighet är något som är djupt rotat i den svenska folksjälen. Caféer är ett bra sätt att umgås med oss själva eller med andra samtidigt som vi får i oss riktigt gott fika. Men hur blev caféer en populär mötesplats? I det här inlägget kommer du att få veta allt om caféer och deras historia.

Vad är ett café?

Men innan vi kan berätta mer om caféer och historian bakom en av våra mest populära mötesplatser kan det vara bra om du har lite koll på vad ett café är för något. Ett café är en verksamhet där man erbjuder kunderna drycker och godsaker. Lokalen i sig kan kallas för ett flertal olika saker, en del säger café medan andra säger fik eller konditori. Ett ännu äldre begrepp för café är kaffestuga. De flesta som besöker ett café stannar och äter eller dricker på plats, men det är också vanligt att man tar med sig fikabrödet eller drycken.

Caféernas historia

Nu när du vet allt om vad ett café innebär är det hög tid att du får veta mer om dess historia. Caféernas historia är lång vilket kan vara en anledning till varför det fortfarande är ett populärt ställe att besöka.

Den allra första versionen av ett café öppnades redan på 1400-talet. Detta var i den saudiarabiska staden Mekka dit folk vallfärdade för att njuta av drycker och andra smaskigheter. Efter att det första caféet öppnades i Mekka spred sig cafétrenden vidare i arabvärlden. På den här tiden var caféer en viktig samlingspunkt för handelsmän och politiker där människor samlades för att utbyta åsikter och diskutera affärer samtidigt som de drack kaffe och te vilket än idag är de främsta dryckerna som serveras på caféer runt om i hela världen.

Ett par hundra år senare, någon gång på 1600-talet öppnades det första caféet i Europa. Detta tack vare fransmannen Jean Chardin som hade besökt det som då kallades för Persien och givetvis då också besökt ett café. Han talade gott om dessa platser där människor samlades över samhällsklasserna. Men det var inte i Frankrike som Europas första café öppnades. Europas första café öppnades i italienska Venedig år 1640 och snart skulle det poppa upp ett flertal caféer runt om i Europas större städer. I den engelska staden Oxford finner vi Queen’s lane coffee vilket är en av världens äldsta caféer som ännu är aktivt.

Första caféerna i Sverige

Men trots att det öppnat ett flertal caféer ute i Europa och i resten av värden dröjde det fram till 1700-talet som det första caféet öppnades i Sverige. Sedan dess har caféer varit en samlingspunkt för oss svenskar och det finns ett café på nästan varenda ort.