Caféer

Ta en vinfika!

Vem säger att en paus på stan nödvändigtvis måste vara kaffe och kaka? En svensk fika kan lika gärna vara ett glas vin eller kanske ett glas vin med en tårtbit. Sättet man fikar på kan variera i oändlighet och när det gäller viner så är det bara att välja och vraka.

Att dricka vin är normalt förknippat med kvällen eller mys framför soffan framför en bra film eller med en god bok. Men du kan lika gärna ta ett glas vitt eller rött från vinoteket.se eller gå in på en bar eller ett kafé i Sverige och be om lite vin.

Bra vin att dricka under dagen

Beroende på när på dagen och vilken dag du vill sätta dig ner och koppla av med ett gott vin, kan det finnas olika vinsorter som är värda att pröva. På vinoteket.se erbjuder man ett stort utbud som du som privatperson kan köpa hem. Även företag handlar vin i större volymer hos vinoteket.se för att ha till kunderna.

Vin som passar under dagen är ofta vitt vin, såsom ett glas riesling eller ett glas pinot grigio. Visst är det lika gott till kvällen och middagen men det är samtidigt kallt och läskande under en skön sommardag. Som tilltugg är det gott att äta lite nötter eller mandlar eller varför inte lite chips för att ha något att knapra på. Ett sötare vin kan balanseras upp med något lite saltare som snacks. Men det är naturligtvis en smaksak.

Vilken årstid det är avgör också vilket vin du helst vill dricka under dagen. Är det sommar och varmt kanske du helst vill konsumera ett lätt och gott vitt vin än om det är snöstorm ute. Då kanske du till och med gillar att dricka det som fransmännen kallar ”vin chaud”, alltså varmt vin eller glögg som vi säger i Sverige.

Kaffe och vin

När vi ändå är i färd med att prata om fika där kaffe vanligtvis selar stor roll så kan vi givetvis göra en paragraf om samspelet mellan vin och kaffe. Om du gillar att fika och har svårt att avsäga dig kaffesuget men ändå hellre vill dricka vin, så finns det faktiskt vin med kaffesmak. Det finns även en hint av choklad med i det vinet.

Det går också att avgöra vilket vin som passar dig bäst utifrån din egen kaffefavorit. Faktum är att det finns ett samband mellan kaffe och vin och det går att gissa vilka viner som är mest du beroende på vilket kaffe du dricker.

Du som till exempel gillar espresso kommer att uppskatta ordentligt fylliga viner. Tycker du mest om att dricka cappuccino är det istället medelfylliga viner som gäller. Sist men inte minst har vi personen som älskar latte och helst tycker om att sippa på ett glas av lättare vinsorter. Detta har med smaklökarna att göra. Personer som dricker starkare kaffe har ofta färre smaklökar och tycker därför om starkare smaker för att känna något när de förtär vinet. Har du fler smaklökar behöver du inte dricka för starka drycker och ”nöjer” dig därmed med ett lättare vin.