Caféer

Fika med tänderna i åtanke

Få saker slår en härlig fika: något gott att dricka, kanske ett bakverk eller en matig macka… Men missfärgningar och hål i tänderna är mindre roligt, och många fikafavoriter som kakor och söta drycker är inte det bästa för tänderna. Läs vidare för tips på hur du kan njuta av fikastunder och samtidigt hålla tandhälsan i schack.

Försumma inte tandläkarbesöken

Till att börja med är det viktigt att regelbundet besöka tandläkare för att se hur du ligger till med tandhälsan. Redan nu kan du boka besök hos Södertandläkarna – tandläkare i Stockholm genom onlinebokning. Med förebyggande besök någon gång per år upptäcker du problem i tid och undviker att de blir värre.

Tandvänlig fika

En god bulle eller tårtbit någon gång ibland är inget att vara rädd för, men fikar du ofta bör du tänka på vad du väljer. Atmosfären och det sociala är ofta främsta skälet att ta en fika, och då kan det ju räcka med en kaffe. Suktar du efter caféets största muffins är du kanske egentligen hungrig, och då är en nyttig surdegsmacka ett bra alternativ. Är du bara lite sötsugen så kan du istället välja ett mindre bakverk, eller kanske en chokladtryffel eller dylikt om sådant finns på fiket.

Glöm inte drycken

När du besöker något av alla Sveriges populära caféer är du kanske i första hand ute efter kaffe eller någon annan god dryck. Det är lätt att glömma att även drycker har stor påverkan på tänderna, och många populära kaffedrinkar innehåller mycket socker. Osötat kaffe eller te är bra val för tänderna. Den enda risken är att den som dricker mycket kaffe riskerar fläckar på tänderna, men blir det ett problem kan du besöka tandläkare i Stockholm för en tandblekning. Gillar du de söta kaffedrinkarna är det ingen fara någon gång ibland, men precis som med bakverk bör de intas med måtta.

Drick vatten!

Vatten är bra för tänderna och hjälper till att skölja bort beläggningar och kariesbildande bakterier. När du går på café och äter eller dricker något som innehåller socker är det därför bra att ha lite vatten att skölja munnen med efter fikat. På de flesta caféer finns kranvatten att få gratis, och du kan också köpa en burk eller flaska mineralvatten till fikat om det finns tillgängligt. Brukar du ha med en flaska vatten i väskan är ett annat alternativ att göra det till en vana att dricka några klunkar efter fikastunden.